Actueel

Vind de Verboden Vrucht, 22-03 Boek & Brownie, 28-3 Mondriaan en Steiner

28-3 Mondriaan en Steiner

De verboden vruchten van Piet Mondriaan


Op dinsdag 28 maart zal Jacqueline van Paaschen in het kader van de Boekenweek een lezing geven over haar recent verschenen boek Mondriaan en Steiner – Wegen naar nieuwe beelding. Hierin wordt het werk van Piet Mondriaan bekeken vanuit het esoterische gedachtegoed van Rudolf Steiner.

 

Voor deze publicatie is gebruik gemaakt van de originele bundel transcripties van de voordrachten die Steiner in 1908 in Nederland hield en die deel uitmaakte van de nalatenschap van Mondriaan. Dit levert verassend nieuwe inzichten op. In haar lezing zal onder meer worden ingegaan op het kubistische schilderij La fruitière (de fruitverkoopster) uit 1912 dat nu bekend is onder de titel Het grote naakt. Met de oorspronkelijke titel en het summier aangeduide fruit onderaan het beeld hintte Mondriaan op de geestelijke diepgang van de voorstelling.

 

Jacqueline van Paaschen is kunsthistorica. Zij richtte in 1994 het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg op en is auteur van diverse publicaties over moderne kunst, waaronder de monografie Jacoba van Heemskerck van Beest 1876-1923 - Schilderes uit roeping.

 

Wanneer: dinsdag 28 maart

Waar: Torenlaan Theater; Torenlaan 38; 3701 VK  Zeist

Aanvang: 20.00 uur

Toegang: 7.50 euro

Graag reserveren